Dr. Marek Valcu, chirurg estetician – „In fata sanatatii nu exista VIP-uri”

Dr. Marek Valcu, chirurg estetician – „In fata sanatatii nu exista VIP-uri”

Un chip mai atractiv, un corp mai suplu, fara imperfectiuni, o viata sociala mai bogata, o noua imagine si, mai ales, multa incredere in sine… Pentru aceste avantaje, mii de femei din Romania…
Un chip mai atractiv, un corp mai suplu, fara imperfectiuni, o viata sociala mai bogata, o noua imagine si, mai ales, multa incredere in sine… Pentru aceste avantaje, mii de femei din Romania se supun cu stoicism bisturiului si dificultatilor pe care le presupune perioada post-operatorie, dupa ce au luat decizia de a opta pentru chirurgia estetica.

Daca in urma cu 10 ani operatiile estetice erau privite cu suspiciune, invaluite in tot felul de mituri si considerate inaccesibile din punct de vedere financiar pentru majoritatea femeilor, astazi, un numar tot mai mare de persoane (atat femei, cat si barbati) apeleaza la chirurgii esteticieni, in speranta de a-si corecta anumite defecte fizice.

Cu toate acestea, medicii apeleaza in continuare la consilierea pre-operatorie, moment in care se decide daca si cat de motivat este pacientul pentru a se supune unei astfel de interventii chirurgicale.

Cu o vasta experienta in domeniul chirurgiei estetice, dr. Marek Valcu ne-a vorbit despre motivatia clientilor sai, tendintele de pe piata chirurgiei estetice din Romania, riscurile si avantajele operatiilor estetice, dar si despre modul in care acestea pot schimba definitiv viata unei persoane:

Cand ati deschis clinica Dr. Marek Valcu? Care au fost motivele care v-au determinat sa deschideti acest centru de chirurgie estetica?

Am deschis prima clinica in anul 1998, in zona Bucur Obor, iar clinica din Dorobanti, in anul 2004. Am fost motivat de posibilitatea de a ma perfectiona si de a fi mai liber din punct de vedere profesional.

Pe de alta parte, consider ca o operatie estetica nu este neaparat un moft, ci o modalitate de a-i scapa pe cei care apeleaza la aceste servicii de anumite complexe (unele dintre ele foarte serioase, generatoare chiar de inadaptari din punct de vedere social), dar si de anumite defecte evidente.

Clinica deschisa de mine se adreseaza unei mase largi, nu doar unui anumit segment social, pentru ca am vrut ca preturile sa fie accesibile tuturor celor care au nevoie de serviciile mele.
In calitate de vicepresedinte al Academiei Romane de Chirurgie Estetica, ati asistat la evolutia acestei tip de interventie chirurgicala in Romania. Cum a fost ea primita de femeile din Romania si care este atitudinea pe care acestea au adoptat-o in prezent vizavi de operatiile estetice?

Interventiile estetice din Romania au avut un trend ascendent – anual, cred ca au fost cresteri de aproximativ 50%. La inceput, femeile au privit cu neincredere acest tip de interventii, dar, prin acumularea de experienta si observand rezultate frumoase, au inceput sa solicite din ce in ce mai mult aceste servicii.

Si in acest domeniu a fost nevoie de educarea „consumatorului”, precum in toate serviicile nou introduse pe piata romaneasca dupa anul 1990.

Care este numarul pacientilor care apeleaza anual la serviciile oferite de clinica dumneavoastra? Cati dintre acestia sunt femei?
Cred ca, per ansamblul tarii, numarul de operatii depaseste 10.000.

Femeile sunt cele care apeleaza mai des la chirurgia estetica, insa, in ultimii ani, se remarca o crestere si in randul barbatilor – preponderent, ei apeleaza la liposuctie si lifting facial.

Pentru ce tip de interventii chirurgicale opteaza femeile cel mai des?
Pentru implant mamar, rinoplastie, liposuctie sau botox.

Cate astfel de solicitari ati avut anul acesta, comparativ cu anul trecut?
Fata de anul trecut s-a inregistrat o crestere, dar nu va pot da un procent exact, pentru ca nu s-a terminat anul.

Tot ce va pot spune este ca numarul pacientilor este in crestere, mai ales dupa introducerea in clinica noastra a unor metode ultramoderne, cum ar fi termajul („fierul de calcat riduri”) sau epilarea definitiva in orice zona a corpului.

Care sunt tarifele percepute pentru aceste interventii chirurgicale?
Tarifele depind de clinica. In Romania, in general, preturile sunt mai mici decat in tarile mai dezvoltate, sunt corelate cu puterea de cumparare.

De ce ar alege o pacienta sa se opereze in Romania, mai degraba decat intr-o clinica de peste hotare?
Decizia pacientului trebuie sa fie absoluta, se duce unde simte ca este mai bine.

Care este motivatia principala pentru a recurge la chirurgia plastica venita din partea majoritatii clientilor dumneavoastra?
Motivatia principala este castigarea increderii in sine dupa o ameliorare estetica sau eliminarea unor nemultumiri, complexe, mai mult sau mai putin obiective.

Care este opinia dumneavoastra in ceea ce priveste operatiile estetice – sunt acestea cu adevarat indispensabile, atunci cand nu este vorba despre un defect congenital, contribuie intr-adevar la cresterea stimei de sine sau sunt, pur si simplu, un moft?

Eu cred ca doar 20-30% dintre aceste interventii au o indicatie absoluta, restul interventiilor tin mai mult de optiunea personala de a face o schimbare in bine sau in mai bine. Totul este perfectibil.

Care sunt avantajele reale ale unei operatii estetice?

Chiar arati mult mai bine si poti sa lupti cu imbatranirea.

Un sir de interventii estetice pot sa transforme o pacienta de la minus infinit la plus infinit, tehnologia a avansat foarte mult. Exista avantajele fizice, vizibile, dat si cele de ordin psihologic. Pentru ca, pana la urma, frumusetea sta in ochii celui care priveste…

In strainatate, chirurgii esteticieni refuza sa opereze persoane care nu au o motivatie serioasa care sa sustina decizia de a opta pentru operatii estetice. Este acest lucru impus sau practicat si de catre medicii din Romania?

Da, si la noi se practica consilierea pre-operatorie. Eu, personal, am zilnic posibile paciente pe care le trimit acasa din cauza unei motivatii insuficiente, analize necorespunzatoare sau sperante prea mari de la interventie.

Care sunt riscurile la care se expun femeile care apeleaza la chirurgia estetica?
Se poate deceda – orice operatie prezinta un risc; interventia poate sa declanseze dezordini biologice ascunse, care nu se deceleaza la analize, de exemplu o alergie cu soc anafilactic, urmata de deces.

Noroc ca sunt foarte rare aceste situatii. In acelasi timp, o interventie cu un rezultat nesatisfacator se poate repara.

Din ce medii, paturi sociale si grupe de varsta provin pacientele dumneavoastra?
Din toate mediile. In fata sanatatii si a lui Dumnezeu nu exista VIP-uri sau categorii sociale.

Sursa: EVA.ro