Ginecomastie

Ginecomastia și operația estetică ce oferă bărbaților un nou start în viață

Ginecomastia reprezintă creșterea sânului la bărbați, dar apare deseori și la copii, adolescenți sau tineri, ceea ce duce la pierderea încrederii de sine deoarece zona pectorală reprezintă pentru mulți simbolul masculinității. Cum se întâmplă acest lucru? Uneori, între mușchi și piele există mai multă grăsime decât în mod obișnuit sau se interpune glanda mamară. Astfel, bărbații care suferă de această afecțiune observă că au un aspect feminin al sânilor, iar viața le este dată brusc peste cap.

Ginecomastia reprezintă creșterea sânului la bărbați, dar apare deseori și la copii, adolescenți sau tineri, ceea ce duce la pierderea încrederii de sine deoarece zona pectorală reprezintă pentru mulți simbolul masculinității. Cum se întâmplă acest lucru? Uneori, între mușchi și piele există mai multă grăsime decât în mod obișnuit sau se interpune glanda mamară. Astfel, bărbații care suferă de această afecțiune observă că au un aspect feminin al sânilor, iar viața le este dată brusc peste cap.

Operația de ginecomastie reprezintă micșorarea sânilor la bărbați, corectarea conturului natural al sânului și recăpătarea unei înfățișări mult mai masculine

Care sunt cauzele ginecomastiei la bărbați?

Cei interesați de acest subiect, considerat tabu de către mulți reprezentanți ai sexului masculin, ar trebui să cunoască în detaliu care sunt cauzele care pot duce la apariția ginecomastiei și de ce, uneori, operația de ginecomastie este singura în stare să le rezolve problema.

 • ginecomastia patologică apare din cauza unui dezechilibru în corp între hormonii masculini și cei feminini;
 • unii se confruntă cu creșterea activității unei enzime ce transformă testosteronul în estrogen atunci când bărbatul se confruntă cu diferite boli: obezitate, hipertiroidism, malnutriție, boli hepatice cronice (ciroză), mutații genetice;
 • uneori, se poate întâmpla ca bărbatul să aibă producție prea scăzută de testosteron (hipogonadism primar sau secundar);
 • boala renală terminală poate duce la apariția ginecomastiei (la fel și leziunile la nivelul măduvei spinării, infecția cu HIV, reluarea alimentației la persoanele malnutrite);
 • medicamentele reprezintă o cauză importantă a apariției ginecomastiei, de exemplu cele care conțin estrogeni, utilizarea unor droguri recreaționale, cele care tratează unele afecțiuni cardiace, hipertensiunea, adenomul de prostată, medicamentele împotriva depresiei și anxietății, cele pentru stomac etc;
 • ginecomastia se poate dezvolta și din cauze genetice, dar și din cauza dietei și alimentației.

Este obligatorie operația de ginecomastie?

Pacientul trebuie să-și facă curaj și să meargă la medicul specialist pentru a vedea ce se poate face în acest sens. Evaluarea medicului presupune un examen fizic și implică un istoric detaliat pentru că nu întotdeauna starea pacientului înseamnă și efectuarea operației de ginecomastie. Dacă e vorba de adipomastie, adică mărirea sânului prin grăsime, atunci nu presupune investigații sau tratament, ci doar operația estetică. Dacă ginecomastia este mare, peste 5 cm, a apărut recent și a crescut rapid, este dureroasă sau suspectă, atunci vor fi realizate diferite investigații suplimentare.

În cazul băieților aflați la pubertate, care suferă de ginecomastie, este bine de știut faptul că ea va dispărea, de cele mai multe ori, fiind nevoie doar de o perioadă de observare. Există și posibilitatea să nu dispară, mai ales dacă este mai mare de 4 cm.

De asemenea, uneori se poate întâmpla ca din cauza administrării unor medicamente, sânul masculin să se mărească în volum și să apară ginecomastia, dar acest lucru va înceta imediat ce se renunță la medicamentele ingerate (ginecomastia dispare, de regulă, cam la o lună de la apariție).

În cazul pacienților cu ginecomastie idiopatică, adică la care nu s-a identificat nicio cauză, poate fi luat în considerare tratamentul medicamentos, dar dacă nu se observă vreo ameliorare, atunci se va realiza operația chirurgicală.

Ce presupune operația de ginecomastie?

Această intervenție nu poate avea loc decât după o pregătire a pacientului în cele mai mici detalii:

 1. acesta nu va bea apă și nici nu va mânca înainte de operație cu 6 ore;
 2. nu va fuma cu 2 săptămâni înainte;
 3. va anunța medicul dacă ia vreun medicament și care este motivul pentru care îl ia;
 4. va preciza afecțiunile medicale de care suferă;
 5. de asemenea, va realiza câteva analize obligatorii: analize de sânge, sumar de urină, radiografie pulmonară, electrocardiogramă, control cardiac, ecografie mamară (analizele sunt valabile o lună de la efectuarea lor)

Operația de ginecomastie se poate efectua pe pacienți cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani cu ajutorul unui laser performant de către o echipă medicală cu experiență în domeniu. Este important ca pacientul să fie într-o formă cât mai bună de sănătate.

Metodele chirurgicale utilizate pot fi mastectomia subcutanată și mastectomia asistată prin liposucție prin incizie axială.

Care sunt rezultatele și avantajele ginecomastiei?

Se obțin rezultate foarte bune printr-o lipoaspirație clasică, cu anestezie locală sau generală, extirpându-se subcutanat glanda mamară. Avantajele operației de ginecomastie sunt:

 1. este o operație simplă, frecvent realizată la nivel mondial;
 2. aspectul estetic este foarte mult îmbunătățit (se obține un piept ferm, masculin, atrăgător);
 3. cicatricile sunt minore, foarte bine camuflate;
 4. recuperarea este destul de rapidă, în 2-3 zile pacientul putând să-și reia activitățile obișnuite;
 5. durerea este foarte mică, aproape insesizabilă cu ajutorul calmantelor;
 6. scade nesiguranța și crește stima de sine;
 7. rezultatele procedurii chirurgicale sunt permanente.

După operația de ginecomastie pacientul nu are voie să facă mișcări ample și nici efort fizic mare, va aplica local pungi cu gheață și va purta un corset elastic. Vindecarea finală va avea loc după un an de zile, timp în care va evita expunerea la soare a cicatricilor.

Care sunt riscurile operației de ginecomastie?

Pacienții care se supun unei astfel de intervenții chirurgicale trebuie neapărat să cunoască în amănunt și riscurile care pot apărea. Medicul este cel care va prezenta în detaliu aceste aspecte:

 • hematom;
 • serom;
 • infecție;
 • cicatrizare defectuoasă;
 • dureri cronice;
 • asimetria areolelor, țesutului glandular sau a grăsimii restante;
 • modificări de pigmentație permanente în zona bustului;
 • necroza;
 • exces tegumenta;
 • riscul de recidivă dacă excizia glandei mamare nu este totală.

În concluzie, înainte de a lua decizia de a face operația de ginecomastie, este bine de știut faptul că această afecțiune se poate rezolva de la sine, dar că tratamentul chirurgical rămâne abordarea standard dacă ginecomastia este asociată cu țesut mamar fibrotic.