Otoplastie

otoplastie

DESPRE INTERVENŢIE

Defecte congenitale precum urechi decoltate sau proeminente pot fi corectate cu ajutorul chirurgiei moderne. Intervenţia se numeşte otoplastie, iar rezultatul final presupune apropierea urechilor de cap şi în funcţie de caz, remodelarea pavilionului.

Urechile decoltate sau clăpăuge reprezintă un aspect inestetic, destul de frecvent, ce se poate corecta uşor, printr-o intervenţie rapidă şi cicatrice ascunse. Rezultatul se obţine rapid şi este stabil. Nu există urechi decoltate standard, ci din contră, există o mare varietate de deformări.

De reţinut

Decoltarea urechii poate fi totală sau poate predomina la partea superioară, mijlocie sau inferioară a urechii. În cele mai multe cazuri, urechile decoltate sunt asimetrice, una fiind mai decoltată decât cealaltă. Poate exista o asimetrie şi în ceea ce priveşte dimensiunea urechilor. Unul din scopurile operaţiei este de a restabili pe cât posibil această simetrie, fără a putea promite că ea poate fi obţinută cu mare exactitate.

Analize obligatorii

  • analize de sânge: hemoleucograma, teste de coagulare (pt, aptt, inr, ts, tc), uree, glicemie, electroliţi (Na, K, Ca, Mg), bilirubină (directă, indirectă, totală), colesterol (total, HDL, LDL), transaminaze (ALT, AST), trigliceride, electroforeza proteinelor serice, proteina C reactivă, proteine totale, VSH, ASLO, fibrinogen, factor reumatoid, teste tiroidă (T3, T4, TSH, Anti-TPO), markeri hepatita B şi C, HIV
  • sumar de urină
  • radiografie pulmonară
  • eletrocardiogramă.

Atenţie! Analizele sunt valabile 1 luna de la data eliberarii lor.

Pregătirea dumneavoastră pentru intervenţie

Pentru doamne, este indicat să vă calculaţi menstruaţia astfel încât, să nu fiţi cu 7 zile înainte de ciclu sau în primele 3 zile de sângerare.

În ziua intervenţiei este interzis să beţi apă sau să mâncaţi cu 6 ore înainte de ora stabilită.

Opriţi fumatul cu 2 săptămâni înainte de intervenţie.

Vă rugăm să ne anunţaţi dacă luaţi medicamente, ce fel de medicamente precum şi motivul pentru care le luaţi.

Dacă ştiţi că aveţi probleme medicale vă rugăm să ne anunţaţi: alergii, diabet, cancer, valvulopatii, cardiopatie ischemică etc.

Această intervenţie se poate efectua pentru pacienţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 ani.

Intervenţia chirurgicală

Principiul intervenţiei constă în plicăturarea cartilajului urechii, reapropierea de craniu a acestuia, astfel încât să fie paralel cu convexitatea osoasă, efectuându-se şi o rezecţie a pielii situate înapoia urechii. Cicatricea din spatele urechii este imperceptibilă. În general, este necesară o singură consultaţie chirurgicală înainte de intervenţie.

Postoperator

Postintervenţie, urechile sunt acoperite cu un pansament compresiv. După operaţie, durerea este inevitabilă, însă poate fi ţinută sub control prin intermediul analgezicelor. După câteva zile de la intervenţie (maxim cinci) se îndepărtează pansamentele. Ca în cazul oricărei intervenţii, există şi riscuri.  Deşi destul de rar, nu este exclus să apară complicaţii precum hematoame sau infecţii.

Cu toate că recuperarea se face într-un timp relativ scurt de la intervenţie, pentru a evita potenţialele accidentele, este interzisă practicarea oricărui tip de sport. Efectul postoperator este permanent, urechile nerevenind la poziţia iniţială. Despre un rezultat vizibil şi definitiv se poate vorbi după 20 de zile de la intervenţie când urechile ajung la poziţia prevăzută iniţial.