Rinoplastie

rinoplastie_icon

Rinoplastia - operația estetică necesară pentru sănătate optimă și un aspect fizic plăcut

Rinoplastia este o procedură estetică și o necesitate în unele cazuri, extrem de solicitată la momentul actual în România. Deși multă lume este de părere că operațiile estetice au devenit o modă, totuși, ele sunt necesare nu doar pentru o adaptare la exigențele moderne, ci pentru o sănătate mult mai bună. Nasul trebuie să arate foarte bine pentru a reuși să atragă admirația celor din jur, dar nu poate fi uitat faptul că el asigură o respirație și o oxigenare de excepție a organismului.

Intervenția aceasta este personalizată în funcție de dorințele pacienților, iar riscurile sunt foarte mici, aproape de zero. Rinoplastia este una dintre cele mai moderne operații estetice din lume și se realizează cu ajutorul laserului chirurgical. Durerile sunt foarte mici, ele fiind reduse în perioada postoperatorie cu ajutorul laserului terapeutic cuantic.

Care sunt avantajele rinoplastiei?

Rinoplastia corectează estetic nasul, de aceea este din ce în ce mai solicitată de femei și bărbați, situându-se pe locul 3 în topul operațiilor estetice din întreaga lume. În cazul în care persoana în cauză prezintă o deviație de sept, atunci rinoplastia poate fi ușor asociată cu septoplastia. Cele două intervenții chirurgicale pot fi realizate în același timp, obținându-se atât corecția estetică, cât și funcționalitatea optimă a nasului. Uneori, se poate efectua și operația de rezecție a cornetelor nazale, aceasta efectuându-se în același timp cu septoplastia.

Iată câteva caracteristici și avantaje:

 1. corectează forma și dimensiunile nasului în raport cu dorințele pacientului;
 2. are efect de reducere și de ascensionare, de corectare a asimetriilor și diformităților la nivelul lobului nazal și la nivelul corpului nazal;
 3. lungimea optimă a nasului reprezintă o treime din lungimea feței;
 4. nasul ideal este strict raportat la proporțiile individuale.

Rinoplastia reușește cu brio să scape omul de un complex, să îl ajute să se integreze mai bine în societate, să aibă o stimă și o încredere în sine mult mai mare, să arate senzațional. Ea se adresează bărbaților și femeilor care au peste 18 ani

Care sunt costurile unei operații de deviație de sept?

Costurile unei operații de rinoplastie variază de la:

Rinoplastie

simplă

1999-3999 Euro
Rinoplastie

cu deviație sept

2299-4299 Euro
Rezecție

cornete

300 Euro

În concluzie, rinoplastia are o importanță estetică deosebită, putând determina schimbarea înfățișării și armoniei feței. Din acest motiv, este vital ca pacientul să știe ceea ce își dorește, în așa fel încât așteptările sale să fie în concordanță cu efortul medicului specialist, iar rezultatele să ofere optimism, încredere în viață și o fizionomie tonică.

Care sunt complicațiile și riscurile rinoplastiei??

Orice intervenție chirurgicală presupune anumite complicații, iar acest lucru se spune și despre operația de rinoplastie. Riscurile sunt, însă, foarte mici, aproape de zero. Reoperabilitatea la 5 ani este de sub 0,5%

Complicațiile sunt ușoare și controlabile, aspectul nasului putând nemulțumi pacientul. Pot fi menționate următoarele tipuri de complicații, în așa fel încât pacientul să înțeleagă exact despre ce e vorba:

 • sângerare excesivă
 • arsuri produse de cauterizare;
 • reducere de os piramidal;
 • dezarticularea cartilajului lateral superior;
 • traumatisme nazale;
 • obstrucția căilor aeriene;
 • anafilaxia;
 • tulburări vizuale;
 • hemoragia;
 • infecția;
 • necroza pielii;
 • insuficiența cardiovasculară.

La clinica Doctorului Marek au fost întâlnite următoarele cazuri de complicații, toate reușind cu brio să fie îndreptate:

 • chist mucos;
 • mici excrescențe sub piele;
 • mici depozite de colagen sub piele.

Pacientul trebuie să știe faptul că rezultatele după operație nu vor fi cele dorite, chiar pot fi total diferite de cele finale, care se pot observa cel mai devreme după 6 luni de la intervenție. În caz de nemulțumire, retușările se pot face nu mai devreme de 10-12 luni postoperator.

În ce constă operația de rinoplastie și care sunt recomandările medicului după intervenție?

Operația de rinoplastie și de deviație de sept se efectuează sub anestezie locală sau generală. După 12-72 de ore pacientul poate fi externat dacă totul se desfășoară normal.

Există mai multe tipuri de rinoplastii:

 1. rinoplastie închisă;
 2. rinoplastie deschisă;
 3. rinoplastie secundară;
 4. rinoplastie augmentativă.

Rinoplastia presupune modificarea scheletului osos și cartilaginos al nasului, fără cicatrici vizibile, utilizând o cale de abord endonazală. După operația cu anestezie generală este necesară internarea pacientului pentru 12-72 de ore, anestezia locală permițând părăsirea mai rapidă a cabinetului. Postoperator se vor realiza următoarele proceduri:

 1. Firele se vor îndepărta după 6-7 zile și este necesară revenirea pacientului la cabinet pentru a pune în practică această procedură medicală care nu este dureroasă;
 2. Benzile adezive și atelele nazale sunt îndepărtate la 7-14 zile de la intervenția chirurgicală, apoi pacientul va putea să-și reia îngrijirile igienice;
 3. În primele trei zile se va oferi un tratament antibiotic, antiinflamator și aplicații reci pe zona nasului.

Vor exista timp de 2-3 săptămâni diferite echimoze postoperatorii, edem nazal 2-3 luni, iar rezultatele definitive vor fi observate abia după 6 luni și până la un an.
Medicul va recomanda după operația de rinoplastie:

 1. evitarea expunerii la soare, frig, căldură excesivă;
 2. atenție sporită pentru a nu avea loc traumatisme locale, care ar putea contribui la modificarea formei și aspectului nasului;
 3. reluarea jobului sau a activităților cotidiene de acasă se va face după 2-3 săptămâni;
 4. timp de 4 săptămâni după rinoplastie nu se vor realiza sub nicio formă proceduri cosmetice.

Cum este pregătit pacientul în vederea realizării unei rinoplasti?

Înainte de a efectua operația, medicul trebuie să pregătească pacientul. Astfel, se vor desfășura următoarele etape în acest sens:

Complicațiile sunt ușoare și controlabile, aspectul nasului putând nemulțumi pacientul. Pot fi menționate următoarele tipuri de complicații, în așa fel încât pacientul să înțeleagă exact despre ce e vorba:

 • pacientul prezintă medicului statusul biologic și participă activ la discuțiile cu acesta
 • îi precizează așteptările pe care le are de la operația de rinoplastie pe care și-o dorește;
 • medicul explică în amănunt toate elementele intervenției și ale rezultatelor finale;
 • se vor realiza analizele obligatorii: analize de sânge, sumar de urină, radiografie pulmonară, electrocardiogramă;
 • se va face o radiografie față și profil a piramidei nazale;
 • femeile trebuie să-și calculeze menstruația, în așa fel încât să nu fie cu 7 zile înainte de ciclu sau în primele trei zile de sângerare;
 • înainte de operație cu 6 ore pacientul nu va mânca și nici nu va bea apă;
 • nu se fumează cu 2 săptămâni înainte de operație;
 • se anunță medicul cu privire la diferite medicamente pe care le ia în mod curent și se precizează motivul pentru care au fost prescrise;
 • se anunță medicul despre afecțiunile medicale de care suferă.;